Interviu pentru portalul de economie sociala Profit pentru oameni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SURSA: profitpentruoameni.ro

Antoneta Lionte, CAR Învățământ Fălticeni: Cea mai mare provocare este să reușim să păstram un echilibru în ceea ce privește costurile de creditare și beneficiile oferite fondurilor membrilor

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) a Salariaților Învățământ Fălticeni există încă din anul 1926 când a fost înființată ca Banca Corpului Didactic Primar al județului Baia. Ulterior, în 1949, printr-un decret prezidențial, s-a transformat în Casa de Ajutor Reciproc, cu sediul la Fălticeni, unde funcționează și astăzi. Scopul organizației este de a acorda împrumuturi membrilor săi, cu dobândă care se reîntoarce în fondul social al acestora după deducerea cheltuielilor și constituirea fondurilor statutare.

Despre activitățile organizației, despre economie socială, provocările din domeniu și exemple de succes am discutat cu d-na Antoaneta Lionte, director economic în cadrul CAR Invățământ Fălticeni

D-na Lionte, lucrați cu mulți oameni, majoritatea având venituri destul de modeste. Care este povestea lor?

O poveste relevantă este cea a doamnei Paraschiva Chelaru, din comuna Bunești, de lângă Fălticeni. D-na Chelaru a dorit foarte mult să achiziționeze o vacă de lapte, însă sursele de venit ale familiei și garanțiile pe care le putea oferi nu i-au permis să acceseze vreun credit la nicio altă instituție financiară. La noi a găsit înțelegere și am reușit să o ajutăm. Din vânzarea laptelui, în scurt timp a reușit să plătească tot creditul și a contractat unul nou pentru achiziționarea unui cal.Împreună cu soțul a folosit calul pentru a presta activități de transport furaje pentru vecini și astfel a reușit din nou  să plătească foarte repede creditul.

Acum au reușit să dezvolte o gospodărie frumoasă cu mai multe bovine iar prin activitățile agricole și zootehnice pe care le prestează reușesc să-și întrețină familia și să aibă o viață decentă. Datorită ajutorului pe care am reușit să i-l acordăm, viața acestei doamne și a familiei ei s-a îmbunătățit considerabil, având în vedere că cele menționate mai sus reprezintă singurele surse de venit ale familiei.

Care sunt inițiativele de economie socială ale CAR Învățământ Fălticeni?

Casa de Ajutor Reciproc (C.A.R.) a Salariaților Învățământ Fălticeni dorește să vină în sprijinul membrilor săi de pe pe raza județului Suceava  cu scopul de a le furniza ajutoare financiare, rambursabile, pentru a sprijini diverse activități, inițiative sau nevoi. În cadrul organizației lucrează 26 de salariați cu normă întreagă iar activitatea are caracter continuu.

Care considerați că este cea mai de succes inițiativă a organizației?

Cea mai de succes inițiativă a fost să reușim, prin înființarea a 15 agenții de lucru în județ, să venim mai aproape de membrii nostri pentru a le facilita accesul la serviciile pe care le oferim. Totodată, un real succes îl reprezintă și faptul că am reușit să venim în ajutorul oamenilor care nu sunt bancabili și care nu au acces datorită diverselor circumstanțe în care se află, la serviciile instituțiilor financiare bancare.

Care este viziunea organizației legată de economie socială?

Ne dorim să continuăm inițiativa începută acum câțiva ani, de a fi alături de membrii nostri și de a le fi aproape atunci când ei au nevoie, indiferent că este vorba de o bucurie sau de un necaz. Astfel, dorim să facem din CAR Învățământ Fălticeni un brand la nivel de judet despre care oamenii să stie că pot apela cu încredere ori de cate ori au nevoie.

Care este cea mai mare provocare lucrând în sectorul economiei sociale?

Cea mai mare provocare este să reușim să păstram un echilibru în ceea ce privește costurile de creditare și beneficiile oferite fondurilor membrilor. Acum există pe piață foarte multe instituții financiare (bancare sau nebancare) și să poți să te menții în topul preferințelor oamenilor devine o provocare din ce în ce mai importantă. Reușim totuși să depășim această provocare prin a afla ce anume își doresc membrii nostri și ulterior prin a le furniza soluții la ceea ce ei vor.

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

imprumut car
Blog

Imprumut CAR

Cine poate lua împrumut la CAR?Ce tipuri de împrumuturi se pot lua la CAR?Cum poți lua un împrumut la CAR? Cine este eligibil pentru împrumut?

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us