Despre ROBOR – tot ce trebuie sa stii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cum afectează indicele ROBOR un împrumut bancar cu dobândă variabilă

Analiștii avertizează că ratele la creditele de orice fel vor crește în perioada următoare și că perioada dobânzilor mici va rămâne de domeniul trecutului în curând. La începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR a ajuns la valoarea maximă a ultimilor trei ani, de aceea este important să afli câteva informații esențiale despre acest subiect care te poate afecta pe termen lung.

  1. Ce este indicele ROBOR?

Auzim des aceast acest termen, însă poate nu știm exact ceea ce înseamnă și cum ne poate influența. ROBOR este un indicator de referință pentru dobânzile la creditele în lei. Băncile folosesc ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru calcularea dobânzilor la ratele lunare, adăugând o marjă stabilită în funcție de riscul pe care consideră că și-l asumă atunci când îți acordă creditul.

  1. Cum se calculează ROBOR?

ROBOR se stabilește în funcție de informațiile furnizate de cele mai mari bănci de pe piață. Pentru că unele instituții bancare au surplus de bani, iar altele au nevoie de bani, băncile se împrumută reciproc, în funcție de nevoi, la aceste împrumuturi aplicându-se dobânzile aferente. Pe scurt, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât media dobânzilor practicate crește, așadar și ROBOR crește.

  1. De ce a crescut ROBOR recent?

Marți, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la un nivel de 1,8%, cel mai mare din ultimii 3 ani. Specialiștii spun că majorarea ROBOR este datorată lipsei lichidităților. Cu alte cuvinte, băncile care au rămas cu bani puțini au împrumutat de la alte bănci mai scump, cu dobânzi mari și s-a creat un dezechilibru. Un alt motiv care justifică aceasta creștere bruscă este decizia Băncii Naționale Române (BNR) de a a vinde lei pentru a proteja cursul de schimb valutar. Un alt factor semnificativ al acestei majorări este inflația, (datorată creșterii artificiale a salariilor) indicele ROBOR fiind, de obicei, mai ridicat decât rata inflației. BNR avertizează că rata inflației va continua să crească, ajungând până la 2,5%.

  1. Ce se va întâmpla cu creditele bancare, odată cu creșterea ROBOR?

BNR a anuțat că dobânzile vor crește în perioada următoare. Așadar, dacă ai un credit în lei la o bancă din România, această majorare te va afecta pe termen lung. Noile dobânzi vor avea o valoare aproximativă de 1,75%, plus minus 1%, ceea ce înseamnă că dobânda variabilă care ți s-a părut atractivă atunci când ai accesat creditul la bancă, nu va determina decât o creștere a sumei de rambursat. De reținut este faptul că nu se va vedea o creștere imediată a ratei deoarece ROBORul se calculează trimestrial.

  1. ROBOR influențează în vreun fel împrumuturile la CAR Învățământ Făltceni?

Vestea bună este că împrumuturile practicate de CAR Învățământ Fălticeni nu sunt influențate de indicatorul de referință ROBOR. Dacă ai un credit nebancar în rate la noi, nu trebuie să te îngrijorezi. Ai rate lunare fixe, cu dobânzi mici, pe care le cunoști de când ai luat împrumutul. Fără comisioane și taxe ascunse, fără garanții ipotecare – la noi, împrumutul tău este garantat cu giranți sau cu fondul tău social – fără dobânzi mascate, fără comisioane sau taxe adiacente contractului, fără produse complementare și desigur, fără dobânzi variabile, care pot crește în orice moment.

CAR Învățământ Fălticeni acordă împrumuturi rapide nebancare tuturor, chiar și celor cu venituri mici sau medii. Pentru împrumuturi rapide în județul Suceava și consultanță financiară gratuită, sună gratis la 0800 827 227 sau accesează secțiunea: Tipuri de împrumuturi pentru tine!

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

credit rapid nebancar
Blog

Credit rapid nebancar

Răspundem întrebărilor voastre| Totul despre împrumuturi Ce ne interesează la un credit rapid nebancar? Valoarea maximă, perioada de rambursare, condițiile de acordare, actele necesare, dobânda sunt

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us