Targul Marului 2019 Falticeni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Povestea neștiută a pomiculturii din Fălticeni

Cum a apărut pasiunea fălticenenilor pentru pomicultură

Bazinul pomicol Fălticeni-Rădășeni este cunoscut chiar din secolul al XV-lea, de când a început comerțul de fructe cu polonii. În cronicile „Uricariul” (Theodor Codrescu) și în „Descrierea Moldovei” (Dimitrie Cantemir) s-a scris despre livezile de la Fălticeni, Rădășeni, Oprișeni, Botești, Horodniceni, Brădățel și Ciorsaci. 

Apariția pepinierii de stat Fălticeni-Rădășeni (1908) se datorează lui Vasile Lovinescu, pomicultor și învățător care a dăruit un teren special pentru dezvoltarea bazinului pomicol din zonă. Mai târziu, în 1939, pepiniera Fălticeni-Rădășeni devine Stațiunea Experimentală Pomicolă. În plină dezvoltare, Stațiunea avea, în 1989, 850 de hectare, din care 650 ha erau plantații pomicole. 

Peste 120.000 de hibrizi de măr au fost creați până în prezent, dintre care au fost omologate două soiuri de elită: „Rădășeni” și „Fălticeni”. 

La finalul secolului al XIX-lea, Bazinul pomicol Fălticeni se număra printre primele opt centre pomicole din țară, având o suprafață de aproximativ 1.500 de hectare. 

Târgul Mărului – festival cu tradiție în Fălticeni

La Fălticeni se organizează Târgul Mărului și Festivalul Fanfarelor. În acest an va avea loc în perioada 19-20 octombrie în centrul orașului, pe strada Republicii și pe bulevardul Revoluției. Fiind un prilej de promovare a mărului, vor expune peste 40 de producători de mere locali, însă și din alte zone pomicole ale țării. De asemenea, de la eveniment nu vor lipsi furnizorii de materiale și produse pentru agricultură, producători și procesatori din industria laptelui, legumicultori, apicultori și meșteri populari. 

Tradiția locală va anima cele două zile de festival cu dansuri populare, fanfare țărănești, muzică populară și costume autentice. 

CAR Învățământ Fălticeni susține comunitatea locală și se implică în organizarea Târgului Mărului de fiecare dată când are ocazia. Într-o comunitate unită se pot face lucruri extraordinare numai cu implicare și dăruire din partea tuturor. 

De ce să mănânci un măr în fiecare zi?

Vorba „Un măr pe zi ține doctorul departe” nu a apărut fără motiv. Merele sunt o sursă extraordinară de vitamina A, C, potasiu și minerale, reglează nivelul de insulină din organism, pot preveni apariția astmului, reduc riscul de afecțiuni ale pielii, hidratează și ajută la pierderea kilogramelor în plus. În plus, merele reglează colesterolul, sunt antioxidante, curăță, detoxifică și accelerează eliminarea metalelor grele din organism (cupru și plumb). 

În comunitate Festivalul Târgul Mărului 2019

Așadar, sâmbătă și duminică ne simțim bine și ne bucurăm de roadele îmbelșugate ale toamnei în Fălticeni. Cu această ocazie ținem cont și de sănătate, mâncând cel puțin un măr pe zi și făcând mișcare în aer liber. Vremea va fi frumoasă și atmosfera pe măsură! Târgul Mărului 2019 începe sâmbătă la ora 10:00. 

De la Târgul Mărului poți cumpăra mere (desigur!), pere, gutui și alte delicatese tradiționale de toamnă care abia așteaptă să fie degustate de pofiticioși. 

Urmărește-ne pe Facebook pentru mai multe detalii despre ce va urma în weekend!

Mai ai nevoie de vreun motiv să vii la Târgul Mărului?

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

imprumut car
Blog

Imprumut CAR

Cine poate lua împrumut la CAR?Ce tipuri de împrumuturi se pot lua la CAR?Cum poți lua un împrumut la CAR? Cine este eligibil pentru împrumut?

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us