Cum sa ai destui bani si sa fii fericit

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Oamenii se plâng că nu au destui bani. Cu toții am auzit pe cineva spunând asta cel puțin o dată.

De fapt, ce înseamnă să ai destui bani? Să cumperi tot ce-ți trece prin cap, tot ce-ți dorești, chiar și lucruri complet nefolositoare?

„Destui bani” este o sintagmă subiectivă, asta putem spune cu siguranță, însă planificarea unui buget personal depinde 100% de educația financiară pe care o are fiecare dintre noi.

Poate că nu punem problema corect. Să cumperi lucruri înseamnă să fii fericit? În realitate nu obiectele ne fac viața mai bună, ci oamenii care ne înconjoară, cum ar fi prietenii și familia, starea de sănătatea sau locul de muncă.

Ce se poate cumpăra cu bani ne aduce o stare de bine temporară și pentru că „a avea” nu se termină niciodată, înseamnă că vom fi veșnic nefericiți? 

Iată 3 soluții care te vor ajuta să-ți optimizezi finanțele personale mai ales acum, după sărbătorile de iarnă.

Da, fără echivoc, educația financiară este pentru toată lumea! Recomandat este să îi învățăm pe cei mici despre bani, economii și cum se gestionează un buget personal de la cele mai fragede vârste (3-4 ani). Motivele? Nu ar ajunge o zi să vorbim despre motive, însă putem enumera câteva: o societate mai dezvoltată, cu o educație financiară solidă, cu oameni care investesc, economisesc și știu exact cum să gestioneze bugetul personal și bugetul familiei.

Am nevoie sau îmi doresc?

Aici e problema celor mai mulți dintre noi. Învață să faci diferența între nevoi și dorințe, între impulsuri de moment și priorități. 

Scenariu: ești în magazin și vezi o rochie superbă de ocazie. Te-ai îndrăgostit la prima vedere de ea și vrei să o cumperi imediat. Cum procedezi? Gândește-te la avantaje și dezavantaje. Poate că altă dată ai făcut cumpărături din impuls și nu ți-au rămas bani pentru ce ai avut nevoie cu adevărat (rate, facturi, chirie, medicamente și altele). Prin urmare, pune-ți câteva întrebări rapid:

  • Îmi trebuie rochia aceasta?
  • Am vreo petrecere, nuntă, botez în viitorul apropiat?
  • Nu mai am vreo rochie pe care o pot folosi?
  • Cât costă?
  • Ce cheltuieli am luna aceasta?
  • Ce venituri am?
  • Am un fond pentru economisire?

Dacă răspunsul este „nu” la primele două întrebări, decizia este clară. E vorba doar de o dorință de moment, nu de o nevoie și ar fi bine să renunți imediat. Poți proceda la fel de fiecare dată când mergi la cumpărături și nu-ți va veni să crezi cu câți bani rămâi în portofel la finalul lunii. Economisire maximă!

Investește în viitorul familiei tale

Poate acum te întrebi cum poți face asta… uite câteva idei: cumpără cărți/cursuri de dezvoltare personală și de educație financiară, pune deoparte în fiecare lună într-un fond social pentru economisire, investește într-un fond privat de pensii, citește articole despre gestionarea bugetului personal. Internetul este plin de materiale de educație financiară gratis, trebuie doar să le cauți!

Adevărul este că suntem tentați să ne înconjurăm de lucruri de care nu avem nevoie cu adevărat. Gândește-te puțin la „a fi” și „a avea”. Ce te face împlinit? A avea un telefon sau a fi iubit? A cumpăra o rochie sau a fi fericit? Răspunsul este evident. Decizia e doar a ta.

Urmărește-ne pe Facebook pentru mai multe sfaturi de educație financiară sau vino într-una din cele 23 de agenții CAR Învățământ Fălticeni din județul Suceava!

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

credit rapid nebancar
Blog

Credit rapid nebancar

Răspundem întrebărilor voastre| Totul despre împrumuturi Ce ne interesează la un credit rapid nebancar? Valoarea maximă, perioada de rambursare, condițiile de acordare, actele necesare, dobânda sunt

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us