Educatie financiara pentru copii – cand incepem?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Workshop de Educație Financiară

Toată lumea știe… Copiii merită tot ce este mai bun și doar noi, cei mari, le putem călăuzi corect pașii în viață printr-o educație financiară sănătoasă de la cele mai fragede vârste.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. În primii 7 ani de acasă, copiii sunt foarte receptivi la toate informațiile din jurul lor, la comportamentul părinților și educatorilor, care trebuie să fie modele demne de urmat. Ceea ce văd cei mici în acești ani este decisiv pentru dezvoltarea lor ca viitori adulți în societate.

Schimbarea începe cu un pas mic

Împreună cu Sorina Ciotu (trainer) și două after school-uri: Krida Alternative Learning (Fălticeni) și Simply Kids (Suceava) am început un proiect de educație financiară pentru copii. Este vorba de un curs practic, la after school, în care copiii învață noțiuni financiare de bază despre bani, economisire, donație, educație, nevoi și dorințe, dobândă, împrumut și buget personal.

Cei mici învață prin joc valoarea lucrurilor, ce sunt banii, de unde vin banii, de ce ar trebui să economisească, de ce este benefic un comportament financiar responsabil și tot ce ține de gestionarea bugetului personal.

Copiii reacționează foarte bine la acest curs practic și învață rapid noțiunile elementare de educație financiară, urmând ca apoi acestea să fie dezvoltate.

Ultimul workshop făcut a avut ca subiect donațiile. Împreună cu cei mici am aflat ce sunt acestea, de ce este nevoie de ele, am discutat despre sentimentele pe care ni le trezesc astfel de acte caritabile, dar și importanța lor în economie.

Micuții au decis imediat să facă o cutie magică în care să doneze jucării și haine, urmând ca mai apoi, în preajma sărbătorilor, acestea să bucure suflete mai puțin norocoase.

Citește și: Secretele oamenilor de succes – vezi care sunt acestea

Copiii sunt incredibili!

Este cazul să învățăm de la cei mici. Sunt plini de inițiativă, răspund imediat la nevoile celor din jur și sunt dispuși să îi ajute pe cei care nu sunt la fel de norocoși ca ei.

Copiii sunt energici, încântați de toate ideile inovative ale Sorinei, de jocuri și de rolurile de oameni mari în care sunt puși uneori.

Practic, le atrage atenția micuților prin jocuri menite să le stimuleze imaginația și care să scoată la iveală ce este mai bun din ei. Ludicul, cântecele, rimele și culorile captează interesul copiilor imediat, iar entuziasmul este menținut pe tot parcursul cursului prin interacțiune constantă.

Educație financiară altfel

Acesta nu este genul de oră de educație financiară de la școală, unde profesorul dictează, iar elevii scriu zeci de pagini. În niciun caz! Este un workshop de educație financiară în care cei mici interacționează foarte mult. Vorbesc, se joacă, pun întrebări, scriu, colorează, se joacă de-a magazinul, învață să vândă, dar și la ce să fie atenți atunci când cumpără și toate aceste activități au un numitor comun bine definit – educarea și dezvoltarea frumoasă a copiilor de la cele mai fragede vârste.

Workshopul de educație financiară face parte dintr-un ecosistem mai mare. Pe tot parcursul săptămânii participanții primesc galbeni pentru diferite lucruri pe care le fac în after school. Fie că strâng culorile, șterg măsuțele, ajută colegii la teme sau vin cu idei aplicabile care pot îmbunătăți lucrurile acolo, ei sunt plătiți în galbeni, urmând ca mai apoi, în cadrul workshopului să poată cumpăra fructe, dulciuri sau jucării cu aceștia.

Pași mici, rezultate mari

Sistemul educațional românesc lasă de dorit în privința educației financiare și de aici dorința noastră de a ajuta la dezvoltarea financiară armonioasă a tinerilor.
Efectuăm periodic cercetări în piață și încercăm să dezvoltăm programe care să ducă la bunăstare financiară și efectiv educație, din acest punct de vedere.
Avem servicii financiare pentru copii, locuri de joacă amenajate în agențiile mai mari, burse și concursuri.
Încercăm să ajutăm și să sprijinim așa cum știm mai bine, însă avem nevoie de ajutorul tău.
Dacă îți duci copilul la un after school sau ești profesor/învățător, te rugăm să ne scrii la social@car-invatamant.ro și să implementăm împreună acest program, pentru ca mai mulți copii să se bucure de educație financiară și astfel, să crească în adulți responsabili.

Ce spui? Începem?

Părinți și bunici, specialiștii susțin că educația financiară trebuie începută de pe la 4 ani, când copiii încep să întrebe ce sunt banii, vor să afle valoarea lucrurilor din jurul lor și au dorințe care implică diverse costuri. Până la 7 ani, cei mici absorb toate informațiile din jur într-un ritm uluitor! Important este să le dăm informațiile potrivite, de valoare, care să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă ca viitori adulți în societate.

Ți se întâmplă să nu știi pe ce s-au dus banii într-o lună?

Dacă răspunsul este „da”, iată primul motiv pentru care este imperios necesar să îți înscrii copilul sau nepotul la un curs de educație financiară.

În prezent, 70 de copii din Fălticeni și Suceava se bucură de acest program de educație financiară și numărul lor continuă să crească. Invităm părinții, bunicii, profesorii, învățătorii și educatorii să încurajeze educația financiară în viața cotidiană a celor mici.

Citește și: De ce eu construiesc un venit pasiv și ar trebui să începi și tu

Educație financiară pentru o viață

Înscrie-l pe cel mic la cursul care îi va schimba viața. Aici învață totul despre bani, economisire, împrumuturi, donații, investiții. Totul prin joc, în cea mai prietenoasă atmosferă. Acest curs de educație financiară pentru copii poate fi predat în orice after school din județ.

Ce mai aștepți? Cere acest curs de educație financiară în școala în care învață copilul sau nepotul tău! Îți stăm la dispoziție cu orice informație.

Fă primul pas în dezvoltarea sănătoasă a celui mic!
Pentru mai multe informații, urmărește-ne pe Facebook sau poți afla tot ce ai nevoie într-una din cele 23 de agenții CAR Învățământ Fălticeni din județul Suceava.

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

imprumut car
Blog

Imprumut CAR

Cine poate lua împrumut la CAR?Ce tipuri de împrumuturi se pot lua la CAR?Cum poți lua un împrumut la CAR? Cine este eligibil pentru împrumut?

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us