Cum să-ți ții banii în siguranță

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Mulți dintre noi ne ținem banii pe card în contul băncii unde primim salariul. Iar în zilele acesea facem adesea plăți cu cardul onsite sau îi scoatem de la bancomat fie facem și online (destul de des în perioada aceasta). Există o multitudine de moduri prin care poți rămane fără bani mai ales în mediul online. Trebuie să fim foarte atenți să nu furnizam date ce țin de conturile noastre persoanelor necunoscute, chiar și celor apropiate.

Iată câteva tentative de fraudă pe care trebuie să le știi și să le recunoști la nevoie:

Nu TRANSMITE nimanui datele cardurilor tale

Dacă te sună cineva și îți spune că ai câștigat o sumă importantă de bani (mai ales la concursurile de care nici nu ai auzit) și îți cere datele cardului tău pentru a transfera banii în ”contul cardului”, nici să nu te gândești să faci asta niciodată. Este o mare înșelătorie. Astfel, nu transmite nimănui, indiferent de canalele de comunicare folosite numărul cardului, CVV, data expirării lui sau chiar PIN-ul. Această persoană nu va avea nevoie de aceste informații pentru a trimite banii în contul tău și poți să ii oferi doar IBAN-ul sau numărul tau de cont.

Ai foarte mare grijă ce aplicații descarci.

Nu descărca aplicații ce seamănă sau folosesc brand-ul băncii tale unde ți se cer datele confidențiale ale cardurilor. Trebuie să te asiguri și să verifici sursele că sunt oficiale. Câteodată o singură literă face diferența dintre o aplicatie oficială și una rău intenționată. Asigură-te ca e oficială!

Atenție la fraudele prin telefon

Doar tu ești stăpân pe datele de logare aferente contului tău de membru. În cauză, nu furniza datele tale de logare unei persoane pe care nu o cunoști la telefon sau chiar față în față. Angajații CAR sau alte autorități cum ar fi poliția sau oricare altă autoritate, nu ți le vor solicita niciodată. Și desigur nu lăsa la îndemâna necunoscuților telefonul tău.

Fii precaut și nu îți lăsa telefonul/laptopul nesupravegheat și deblocat

Un lucru foarte important este să-ți securizezi dispozitivele personale. Telefonul spre exemplu oferă metoda de deblocare prin PIN, frază cheie, amprentă, șablon sau FaceID. Securitatea dispozitivului tău este necesară, mai ales, când ai aplicații bancare și datele cardului salvate în telefon. Nu uita să îți actualizezi aplicațiile telefonului la zi. Cele mai dese actualizări sunt de securitate.

Important este să avem datele actualizate la zi, în special numărul de telefon. Dacă datele membrului CAR sunt la zi, în special numărul de telefon (în cazul în care l-ai schimbat) și adresa de email, vă putem comunica datele fișei și parola pentru a avea acces la situația fondului/împrumutului dvs.

Cum îmi țin banii în siguranță?

Fă-ți un plan de economisire a banilor și deschide un cont de enonomii la CAR

Dacă încă nu ai deschis un fond de economii, nu e prea târziu. Poți face asta foarte simplu, în orice zi, să fii liniștit că ai bani orice s-ar întâmpla (cumpărături urgente, reparații, intervenții chirugicale, studii etc.). Mai multe despre acest subiect vezi aici – ECONOMII.

 

Este bine să știi că la orice tip de fond CAR ai 0% taxe/comisioane de administrare. Ce înseamnă asta? Nu ai niciun cost la administrarea fondului tău social și poți depune sau retrage bani simplu și rapid.

 

Membrii pot economisi la CAR prin constituirea unor fonduri sociale, bonificate cu dobânzi atractive. Fondurile sociale se bonifica cu o dobanda care sa le protejeze impotriva inflatiei. De regula, bonificarea este mai mare decat media dobanzilor la instrumentele de economisire de pe piata financiar-bancara;

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

Informatii

Program de Paști 2021

Fiindcă vine Paștele Ortodox programul sucursalelor noastre se va suferi mici modificări.   Programul sucursalelor CAR Învățământ Fălticeni de Paște va fi următorul: Vineri – 30

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us