Masa de Pasti. Cum sa nu iti lipseasca nimic la un buget rezonabil

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Cu și despre masa de Paști. De la ce-ar trebui să conțină la cum putem face economie de timp și de bani.

Cum economisim atunci când facem cumpărăturile de Paști?

Putem începe prin a planifica ceea ce avem de făcut pentru a începe pregătirile necesare.

  1. Facem lista;
  2. Împărțim lista în 2 (ce cumpărăm acum și ce cumpărăm în ultimele zile);
  3. Alegem să cumpărăm de la producători locali.

Neapărat, înainte de a pleca la cumpărături, scrie lista cu tot ce ai nevoie, luând în calcul numărul de invitați pe care îi vei avea la masă, bugetul de care dispui și ziua în care vrei să mergi la supermarket.

Prioritizează totul și vei face economie de timp și de bani mai repede decât crezi.

La final, vei rămâne și cu bani în buzunar!

Hai să trecem împreună peste câteva lucruri important de reținut:

Dacă vrei să te încadrezi în buget, respectă lista de cumpărături

A economisi bani înseamnă a cheltui echilibrat, eficient, rațional, respectând lista de cumpărături de acasă. Rezumă-te la ce ți-ai notat înainte să mergi la cumpărături și rămâi la lista stabilită. Nu căuta scuze precum: „Am uitat că-mi trebuia și o rochie verde” sau „Cum să nu iau tigaia asta dacă e la reducere?”. Respectă planul pe care l-ai făcut acasă și îți vor rămâne bani la final pe care îi poți folosi cum îți dorești.

Nu uita: luna cu Paștile este suficient de solicitantă din punct de vedere financiar, nu mai adăuga și alte lucruri de care nu ai imediată nevoie.

Vezi aici cum îți poți gestiona avantajos bugetul: Economii inteligente pentru toată lumea.

Uite ce ar trebui să conțină o masă tradițională de Paști: ouă roșii, drob de miel, friptură de miel, ciorbă de miel, stufat de miel (orice preparat din carne de miel, în funcție de preferințele tale), salată boeuf, cozonac și pască. Desigur, salata ar trebuie să fie nelipsită din meniu, fie că este din legume proaspete, fie cea de sfeclă cu hrean, care se servește cu ouă roșii.

Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie

Gândește-te: nu ai nevoie să umpli masa de Paști cu alimente pe care le vei arunca ulterior. Anul trecut ce s-a întâmplat cu mâncarea gătită după sărbătorile pascale? Dacă ai aruncat la gunoi o parte din preparate, înseamnă că ai exagerat în ceea ce privește cantitatea de alimente destinate sărbătorilor. Stabilește un buget și respectă-l. Astfel vei avea pe masă doar ceea ce îți trebuie și vei combate risipa alimentară. Fiecare pas e important în acest sens. Din păcate, statisticile arată că jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, potrivit InfoCons.

Vezi și cele mai bune metode prin care poți învăța mai multe despre finanțele tale.

Economisește timp și bani făcând cumpărăturile mai devreme

Știm, ai multe pe cap, te stresezi, ai probleme zilnice care nu suportă amânare, dar ce-ar fi ca anul acesta să faci cumpărăturile pentru masa de Paști mai devreme? Alimentele neperisabile (cum sunt vopseaua de ouă, pastele, orezul, conservele) și decorațiunile se pot cumpăra oricând, mai devreme decât o făceai până acum. Doar produsele proaspete, cum sunt carnea, legumele ori fructele trebuie achiziționate în ultimul moment. Și să nu uităm de faptul că în ultimele zile de dinaintea sărbătorilor mărfurile din magazine sunt mai puține și… crește considerabil timpul de așteptare la coadă.

E mai bine să stai astăzi 10 minute la piață sau în hypermarket decât în vinerea mare două ore

Te-ar putea interesa și: Unde poți economisi eficient

Dacă ești organizat, economisești timp și bani. Nimănui nu-i place să stea la cozi interminabile la supermarket cu o zi înainte de sărbători. Așadar, ia-o înaintea tuturor când vine vorba de cumpărături și vei scăpa de stres! În plus, dacă mergi în magazine cât mai devreme, vei găsi cele mai proaspete produse, abia puse pe raft.

Prin urmare, e important să planifici cu atenție ce ai de făcut, să cumperi din timp alimentele neperisabile și să respecți bugetul pe care îl ai disponibil dacă îți dorești să fii eficient și să-ți simplifici sarcinile pe care le ai înaintea sărbătorilor pascale.

Nu uita: nu mâncarea este importantă de sărbători, ci oamenii pe care îi ai aproape. Bucură-te de Paști cu familia și cu prietenii: râzi din toată inima, conversează cum n-ai mai făcut-o de mult timp și relaxează-te pentru că meriți!

Să nu uităm că oamenii care ne înconjoară ne fac viața mai frumoasă, nu lucrurile materiale!

Vezi mai multe articole despre cum poți economisi timp, bani și energie în perioada sărbătorilor pascale și nu numai.

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

imprumut car
Blog

Imprumut CAR

Cine poate lua împrumut la CAR?Ce tipuri de împrumuturi se pot lua la CAR?Cum poți lua un împrumut la CAR? Cine este eligibil pentru împrumut?

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us