Economii avantajoase in 5 pasi simpli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tu ai un cont de economii? Dacă încă nu ți-ai deschis unul, este momentul să o faci. Poate vei spune: da, dar acum, iarna, facturile sunt mai mari și nu am bani de pus deoparte… 

Știi cum se numește asta? SCUZĂ. Vara, iarna, oricând ar fi, dacă ești motivat, poți face orice îți propui. Totul depinde doar de tine.

Celebrul Warren Buffett, aflat în topul celor mai bogați oameni din lume, crede în economisire cu adevărat, deși, așa cum știm cu toții, are o avere de zeci de miliarde de dolari. Uite ce spune el: 

Nu economisi ce a rămas după ce ai cheltuit, ci cheltuie ce a rămas după ce ai economisit.

Warren Buffett

Pornind de la acest principiu, hai să vedem cum putem face să avem destui bani pentru tot ce avem nevoie. Sau pentru ce ne dorim.

1. Ce venituri și cheltuieli ai?

Vezi care sunt veniturile și cheltuielile tale lunare. Poți face asta printr-un fișier Excel, o aplicație de pe telefonul mobil sau dacă îți place modul clasic, notează-le într-o agendă. Dacă afli care sunt, îți va fi foarte ușor să gestionezi bugetul familiei. Este mai simplu decât crezi – pe încercate!

2. Care sunt obiectivele tale?

După ce ai aflat veniturile și cheltuielile, stabilește un obiectiv. Pentru ce vrei să pui bani deoparte? Pentru renovarea casei, o mașină, o vacanță la care visezi de mult timp sau pentru situații de urgență… 

Oricare ar fi țelul tău de economisire, gândește-te că ar fi bine să pui deoparte 10% din venituri, așa cum recomandă specialiștii.

Dacă ți se pare greu la prima vedere, începe cu 5% din venituri în primele luni. Garantat vei trece la economii de 10% în scurt timp când vei vedea că poți face orice îți pui minte. Chiar și economii lunare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când iei salariul este să pui economiile într-un cont separat din care să nu cheltui decât dacă ai o urgență. După ce depui în fondul de economisire plătește-ți facturile, datoriile, ratele și alte cheltuieli lunare. Totul constă în a-ți forma un obicei. Câteva luni poate ți se va părea mai dificil, însă când vei vedea cum se adună banii vei avea un sentiment plăcut de siguranță financiară.

Deci, care e regula de aur? Mai întâi economii, apoi datorii.

Planifică tot ce ai de plătit în fiecare lună. Bineînțeles că îți va fi foarte ușor dacă vei ști care sunt cheltuielile tale (respectând punctul 1 de mai sus).

Planifică bugetul familiei astfel încât să îți ajungă banii până la următoarea zi de salariu. Doar așa nu vei fi tentat să iei bani din fondul de economisire.

Fii consecvent și fă economii în fiecare lună. Respectă planul de economisire mărind suma pe care o pui deoparte de la o lună la alta. 

Dacă îți pierzi motivația pe drum, reamintește-ți obiectivul: vacanță, casă, mașină, visuri. Oricare ar fi acesta, te va ajuta să îți vezi contul de economii devenind din ce în ce mai generos.

Să faci economii este ușor. Ai nevoie doar de un obiectiv suficient de important, care să te motiveze să pui bani deoparte în fondul de economisire lunar.

Oricare ar fi dorința ta, crede în ea și vizualizeaz-o. Cum vrei să arate? Cum te vei simți când vei avea destui bani astfel încât să îți îndeplinești visul? Apoi scrie lucrul acesta și citește-l de fiecare dată când vrei să renunți.

Educația este primul pas spre independență financiară. Informează-te și învață câteva reguli de bază despre cum să ai destui bani pentru siguranța ta și a familiei tale.

Noi credem în educație financiară, în puterea de a contribui la dezvoltarea societății prin pași mici, dar semnificativi. Cum ar fi seria de postări de marți, pe care am început-o săptămâna trecută. Uite cum a arătat postarea de ieri:

De aceea scriem sfaturi simple, dar utile de educație financiară pentru toată lumea. Fiecare dintre noi poate schimba în bine viitorul. Cu pași mărunți.

Pentru mai multe sfaturi despre cum să faci economii avantajoase urmărește-ne pe Facebook, pe Instagram sau vezi articolele noastre de pe blogul CAR Învățământ FălticeniLASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

credit rapid nebancar
Blog

Credit rapid nebancar

Răspundem întrebărilor voastre| Totul despre împrumuturi Ce ne interesează la un credit rapid nebancar? Valoarea maximă, perioada de rambursare, condițiile de acordare, actele necesare, dobânda sunt

CITEŞTE MAI MULT »

Follow Us