Top 5 sfaturi de economisire a banilor pentru Craciun

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
top 5 sfaturi de economisire a banilor pentru craciun

Cu toții căutăm metode de economisire a banilor când vine vorba de cadouri sau de cumpărăturile clasice pentru sărbătorile de iarnă. Sunt câteva trucuri simple, precum lista de cumpărături, alocarea unui buget sau reducerile care te vor ajuta să pui mai mulți bani deoparte decât te-ai fi gândit. 

 

Un studiu recent arată că românii vor aloca un buget cu 3% mai mare anul acesta pentru cadourile de Crăciun, în timp ce 5% dintre respondenți deja au început cumpărăturile pe internet din octombrie (studiu realizat de magazinul online negociat.ro).

 

Ca în fiecare an, femeile conduc clasamentul în ceea ce privește shoppingul online (32%), în timp ce doar 9% dintre bărbați s-au apucat să ia cadouri pentru sărbători.

 

Potrivit aceluiași studiu, 26% dintre familiile intervievate plănuiesc să cheltuie între 200 și 400 lei pentru cadouri.

 

Așadar, pentru că vine în curând sezonul sărbătorilor de iarnă și vrem să evităm cu toții aglomerația și nebunia din magazine, cel mai bine este să începem deja cumpărăturile, fie că vorbim de alimente neperisabile, cadouri sau decorațiuni. 

 

Vezi în continuare 5 sfaturi de economisire a banilor în perioada Crăciunului de care sigur ai nevoie cât mai curând.

1. Alocă un buget pentru cumpărături

Da, e frumos să oferi și să primești cadouri, să te bucuri de surprize de Crăciun, însă pentru a nu sări calul când vine vorba de cheltuieli cel mai înțelept este să aloci un buget. Gândește-te la veniturile tale și stabilește suma pentru fiecare persoană în funcție de cine este (prieten, rudă, coleg, soț/soție, copil). 

 

Recomandarea noastră este să faci o listă cu toți cei dragi cărora vrei să le oferi cadouri. Ține cont de cheltuielile lunare, ca facturi, rate, alimente și mai lasă și o rezervă pentru orice este neprevăzut.

2. Fă o listă clară de cumpărături

În primul rând, fără listă sigur uiți să iei ceva, cum s-a mai întâmplat, și mai pierzi timpul cu încă un drum la magazin.

 

Specialiștii în educație financiară recomandă lista de cumpărături ca fiind metoda de top în economisire a banilor când vine vorba de a lua cadouri, alimente, îmbrăcăminte sau orice altceva. Chiar și dacă preferi să comanzi cât mai mult de acasă, online, lista de cumpărături e sfântă.

 

Știm că este greu să te limitezi la lista prestabilită când toate arată atât de bine, însă cel mai înțelept pentru bugetul tău este să nu fie cazul să îți pui mai târziu întrebarea: „Oare chiar aveam nevoie de asta?”.

 

Ia în serios lista și te va ajuta foarte mult să nu treci peste ce ai scris acolo și să nu cumperi lucruri de care nu ai nevoie, sub impulsul momentului.

Urmărește reducerile. Fie că e vorba de cupoane, reviste livrate la ușă sau promoții afișate online ori la televizor, profită de ele.

 

De ce să cumperi la un preț mai mare când poți economisi bani de fiecare dată când faci cumpărături? Se adună câțiva lei de la fiecare produs, dacă vorbim de alimente sau produse de uz casnic, și chiar zeci, sute de lei dacă vorbim de haine, încălțăminte sau electrocasnice.

 

Așa cum știm cu toții, nu toate reducerile sunt reale, deci dacă vrei să cumperi un frigider sau ceva mai costisitor, cel mai bine este să urmărești prețul cel puțin câteva săptămâni. Vezi care este evoluția lui și așa poți lua cea mai bună decizie de achiziție. 

 

Dacă vrei să schimbi bradul de Crăciun ar trebui să te grăbești căci în decembrie prețurile vor crește, urmând să scadă din nou după sărbători.

Vezi aici cum poți urmări prețurile: Cum să faci economii în timpul pandemiei

4. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie pentru masa de Crăciun

Ți s-a întâmplat vreodată să arunci mâncare după sărbători? Dacă și tu ai fost în situația asta vreodată, înseamnă că iei mai multe alimente decât ai nevoie. Da, poți avea o masă îmbelșugată, cu toate bunătățile pe care le vreți tu și familia ta, însă luate rațional. 

 

Cel mai simplu este să calculezi membrii familiei plus invitații pe care crezi că-i vei avea și numărul de zile în care stați cu toții acasă. Ține cont și de faptul că, la rândul tău, și tu vei fi musafir în altă parte, unde vei fi servit cu bucate care mai de care, în timp ce ale tale așteaptă cuminți în frigider, nefolosite.

5. O variantă îmbunătățită a clasicului „bani la saltea”

Dacă și tu ai pus bani deoparte în fondul tău social acum poți trece în noul an mulțumit că ai economii pe care te poți baza în caz de nevoie. 

 

Dacă încă nu ai deschis un fond de economii, nu e prea târziu. Poți face asta foarte simplu, în orice zi, să fii liniștit că ai bani orice s-ar întâmpla (cumpărături urgente, reparații, intervenții chirugicale, studii etc.). Mai multe despre acest subiect vezi aici – ECONOMII.

De reținut:

  • – Alocă un buget de cumpărături pentru tot ce ai nevoie în perioada sărbătorilor de iarnă: alimente, băuturi, cadouri, decorațiuni;
  • – Fă o listă de cumpărături înainte să mergi la magazin de fiecare dată;
  • – Urmărește reducerile;
  • – Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie pentru masa de Crăciun;
  • – Deschide un cont de economii pentru o viață mai sigură și mai liniștită.

Pentru mai multe trucuri de economisire a banilor, nu doar pentru sărbătorile de iarnă, ci pentru orice moment din an, urmărește-ne pe pagina de Facebook CAR Învățământ Fălticeni. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre fondul tău social de economii sună oricând gratis la 0800 827 227.

P.S. Bucură-te la maxim de familie, de momentele împreună și fă multe, multe poze. Amintirile frumoase rămân în suflet, nu lucrurile materiale. 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

LASĂ UN COMENTARIU

POSTARI RECENTE

Follow Us